Wanneer de sneeuw gaat vallen hebben we altijd de behoefte om naar buiten te gaan, of we nu jong of oud zijn deze behoefte blijft.
Maar hoe je nu de mooiste plaatjes kunt schieten blijft altijd een uitdaging.
Het fotograferen in koude omstandigheden (zoals komende dagen -10/-15 graden) kan problemen veroorzaken om de juiste camera instellingen te kiezen zodat sneeuw echt wit is en niet grijs.
Met deze tips helpen we je op weg om mooie plaatjes te maken van een wit landschap en adviseren we je hoe je niet alleen de camera in goede conditie houd maar ook jezelf tijdens deze koude dagen. Dus voor je besluit erop uit te trekken zijn er een aantal dingen waar je over moet nadenken.
Camera
- Camera: Controleer of je camera een weather-sealed camera is, zo niet zorg voor extra bescherming.
- Lens keuze: vermijd zoveel mogelijk lenzen te wisselen tijden de sneeuw, advies is een zoomlens mee te nemen.
Camera Setting
- Gebruik Aperture setting: hierdoor hoef je minder je vingers bloot te stellen aan de kou (of je hebt speciale handschoenen)
- Witbalans: Als je de witbalans handmatig instelt, probeer dan eens 6500 Kelvin en maak daarna kleine aanpassingen.
- Exposure compensatie: in aperture mode heb je weinig controle over de belichting. Daarom gebruiken we exposure compensatie voor overbelichten of onderbelichting. Dit is cruciaal voor het fotograferen in de sneeuw. Je camera zal proberen sneeuw grijs te laten lijken, dus stel je de belichtingscompensatie in op +1 of +2. Dat zorgt ervoor dat de sneeuw er wit uitziet. Je kunt de belichting ook tijdens het bewerken aanpassen maar ik probeer zo min mogelijk later aanpassingen te doen..
- Fotografeer in RAW: Het fotograferen in de sneeuw is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Fotografeer je in RAW, heb je later altijd de mogelijk correcties aan te brengen in een fotobewerkingsprogramma.
Beschermingskappen
De meeste lenzen zijn tegenwoordig uitgerust met een lenskap maar worden zelden gebruikt. Juist tijdens vorst en sneeuwval zijn ze zeer waardevol, ze beschermen je lens en helpen grotendeels condensatie op de lens te voorkomen. Ademhaling is dan ook de grote boosdoener van beslagen lenzen, vooral als je tijdens koude omstandigheden fotografeert, dan is er altijd kans dat zich een natuurlijke vorst vormt. Gebruik de lensdop als je niet fotografeert om dit te voorkomen, zelfs tijdens het verplaatsen naar een nieuwe locatie over een kleine afstand.
Histogram voor controle van de foto's
Vooral tijdens deze witte, heldere omstandigheden is het verstandig regelmatig het histogram te raadplegen. Hiermee voorkom je dat je thuis niet verast wordt met overbelichte foto's welke ook tijdens de nabewerking niet te herstellen zijn. Het gebeurt niet elk jaar dat we foto's kunnen maken in de sneeuw, dus dat zou zonde zijn ;-)
Ga erop uit tijdens de sneeuw !!
Natuurlijk is het tijdens regen niet leuk om erop uit te gaan om foto's te maken, maar dat geldt zeker niet voor sneeuw. Hier moet je juist wel de gelegenheid nemen om sfeerlandschappen en stadsgezichten vast te leggen met sneeuwval.
Pauze
Mocht je een pauze gaan houden en een warme chocolademelk of iets sterkers gaan drinken in een cafe of houten hut op de hei, berg dan de camera en lenzen op in een luchtdichte tas of zak en voorkom zo condensvorming (bijvoorbeeld een afsluitbare IKEA zak).
Beschermende Kleding
Het is niet alleen belangrijk dat we onze camera beschermen tijdens deze winterse omstandigheden maar zeker ook onszelf.
Informeer naar de weerberichten, geeft men aan als advies thuis te blijven (bijvoorbeeld code rood) doe dit dan ook of ga er niet te ver op uit maar zoek het dichterbij. Voelt het veilig om op pad te gaan zorg dan voor dat je goed voorbereid bent.
Belangrijk is warme kleding en draag waterafstotende overkleding als dat mogelijk is, neem een sjaal, handschoenen en een muts mee en zorg voor schoenen (of overschoenen) welke je beschermen tegen nattigheid en kou.
Zorg er in ieder geval voor dat je het veilig en warm hebt voordat je besluit in de sneeuw te gaan fotograferen.
Gebruik de flits om sneeuwvlokken vast te leggen
Heb je er wel eens over nagedacht om in de avond foto's te maken met gebruik van een flitser?
Zet je camera op manual en gebruik matrix meeting, dan maak een foto (op statief) zonder de flits en kijk of de sluitertijd zo staat ingesteld dat de omgeving voldoende belicht is. Zet daarna de flitser aan en het resultaat is overbelichte sneeuwvlokken en een juiste belichte omgeving.
Houd de batterijen warm
Als de batterijen koud zijn hebben ze minder capaciteit, houd daar rekening mee door ze goed in te pakken.
Ik doe ze bijvoorbeeld altijd in mijn jas of broekzakken, dit houd ze warm maar beschermen ze ook tegen nat en vochtig worden.
Tip: neem altijd een paar extra batterijen mee, beter teveel dan te weinig.
Wat te doen als je thuis komt
Zoals we misschien allemaal wel weten als we brildragend zijn en we thuiskomen na een dag in de kou, dan beslaan onze glazen.
Dit gebeurt er natuurlijk ook met onze camera equipement, vochtigheid en condens vormen zich op en in de camera, houd daarmee rekening als je weer naar binnen gaat.
Ik laat mijn tas in de auto liggen terwijl ik foto's maak. Als ik weer terug kom bij de auto stop ik mijn camera in een lichtgewicht droge tas met oprolbare bovenkant, zoals die worden gebruikt door watersporters om hun spullen droog te houden. Eenmaal goed verzegeld kan er geen condensatie op de uitrusting ontstaan.
Wanneer je klaar bent met het fotograferen verwijder dan de sneeuw van je camera en lens, laat dit er niet opzitten bij het opbergen. Sneeuw wordt water weet je nog......
Bij thuiskomst laat ik alles in de tas en laat deze langzaam op kamertemperatuur komen.
Laat ook de lens zo lang mogelijk op de camera zitten tot je er zeker van bent dat er nergens meer condens of vocht in of op de camera bevindt.
Reactie plaatsen
Reacties